soffa

Hur funkar det?

Vad innebär bostadsanpassning?

En bostadsanpassning innebär att man genomför de anpassningar som gör det möjligt för dig att bo kvar trots eventuella funktionshinder. 

Detta kan till exempel innebära att byta ut ett badkar till en duschkabin med en mycket låg tröskel samt montage av stödhandtag. 

Det kan också innebär att att byta till anpassade trösklar som tillåter dig att röra dig fritt i ditt hem.

Det kan även vara en köksanpassning med höj- och sänkbara delar för att underlätta vardagen och installation av spisvakt som förebygger bränder. 

Utöver detta kan även ramper till entrén, trapphiss-lösningar och dörrautomatiker installeras av våra professionella installatörer.

Så funkar det med bidraget för bostadsanpassning

 • 1
  Intyget

  Du behöver ett intyg från en Leg Sjukvårdspersonal, ofta en Arbetsterapeut eller Fysioterapeut men kan även vara Sjuksköterska, Läkare mm. Intyget använder du för att söka ”bostadsanpassning” i den kommun du bor.

 • 2
  Kontakta oss på Svensk Bostadsanpassning

  När du fått beviljat bostadsanpassning av kommunen, eller i samband med att du ansöker, så kontaktar du oss. Vi bokar in dig i vårt system och hjälper dig med anpassningen.

 • 3
  Besök hemma hos dig

  Det kan behövas ett besök hos dig för att se och förstå vad vi ska göra. Detta besök är sedan underlag för en offert som du får godkänd av din hemkommun.

 • 4
  Boka installationen

  När du fått din ansökan klar och godkänd av kommunen så bokar vi tid med dig när installationen ska utföras.

Söka i efterhand

Du kan söka bostadsanpassningsbidrag innan kommunen fattat ett beslut om bidrag. Vi utför då installationen åt dig och du betalar vad det kostar. Din ansökan behandlas av kommunen precis på samma sätt som om du ansökt innan du gjorde din anpassning i bostaden. Du måste skicka in kvitton på material, utfört arbete, dokumentation på hur bostaden såg ut före och efter anpassningen. Det medicinska intyget ska styrka att du behövde anpassningen när den gjordes. Kommunen beslutar om du har rätt till bidraget samt storleken på bidraget. ROT avdrag kan inte göras om du ska få bostadsanpassningsbidrag.

Här kan du läsa om bostadsanpassning i några kommuner

Stockholms stad

Huddinge kommun

Norrtälje kommun

Lidingö kommun

Botkyrka kommun

Upplands Väsby

RING oss om du behöver rådgivning om hur du ska göra eller för att boka tid med oss på 020 – 130 1499 eller 08 – 556 171 40

Hur ska du göra för att ansöka

Vårt bästa tips idag är att vända dig till kommunen för råd och du kan även kontakta Bohemma som hjälper till med ansökningar.

Fullmakt

Ibland önskar våra kunder att vi hjälper dem med kontakter tex med fastighetsägare. Det kan vi göra som en del i jobbet. Det som krävs är en fullmakt från vår kund. Vi har mallar för fullmakt som gör det enkelt.

Skicka ett meddelande till oss

Fyll i formuläret för att komma i kontakt med oss. Vi återkommer inom 24 timmar.